Hogere productiviteit en meer werkplezier met de Frisse Fabriek

pimj
08 maart 2024
3 min

Hogere pro­duc­ti­vi­teit en meer werkplezier met de Frisse Fabriek

Het is tijd voor een nieuwe standaard in fabrieken en productiehallen. Een standaard waarin oplossingen leiden tot schone lucht, voldoende licht én een aangename temperatuur. Dat is niet alleen beter voor de mensen die werken, het is beter voor de gehele bedrijfsvoering. De Frisse Fabriek helpt in het realiseren van minder verzuim, minder productiefouten en dus een hogere productie en betere resultaten. Op ESEF Maakindustrie ervaar je op de stand van Colt International zelf wat die Frisse Fabriek doet en wat het voor jou kan betekenen.

Het zijn beelden uit vervolgen tijden: de fabrieken en productiehallen waar via een klein dakraam een lichtstraal de stoffige lucht verlicht en waar bezwete mensen hun werk doen achter machines die allerlei stoom en rook uitstoten. De moderne werkplek ziet er anders uit: we werken met meer licht, de lucht is schoner dan voorheen maar ook de temperatuur is aangepakt. Toch zijn er helaas nog genoeg werkplekken waarbij de werkomstandigheden nog niet volledig geoptimaliseerd zijn. Dat kan grote gevolgen hebben. Zo is iedere graad boven de 20°C een afname van 4% in de productiviteit. Dat betekent dat op een warme zomerdag, of een ruimte waarin veel machines staan die hitte produceren, er een grote afname van de productiviteit is.

Een prettig werkklimaat
Het is een mythe dat een goed werkklimaat gerealiseerd wordt door maar even ergens een airco te plaatsen. Er zijn veel meer factoren van belang die de ervaring van een prettig werkklimaat bepalen. Want naast temperatuur moet er ook gekeken worden naar de luchtvochtigheid, de stralingstemperatuur en de luchtkwaliteit. Als al deze variabelen in balans zijn met elkaar is er pas succes te behalen. Er zijn beproefde methodes om dat succes te toetsen. Onder meer via de Fanger-methode, deze methode stond aan de basis voor de NEN ISO 7730. Hierin worden de PMV (Predicted Mean Vote) en PPD (Precentage Persons Dissatisfied) als parameters gebruikt om het comfort van het klimaat te beoordelen.

Uiteindelijk valt of staat een prettig werkklimaat niet alleen met de juiste temperatuur en luchtvochtigheid. Ook de verontreiniging van de lucht speelt een belangrijke rol. Niemand staat te wachten op een hal vol met een viezige lucht of met chemische dampen, naast dat het niet prettig werkt zitten er genoeg risico’s voor de gezondheid aan. Goede ventilatie of aanvoer van frisse, schone lucht is noodzakelijk in het totaalconcept van een goed werkklimaat.

Minder verzuim en betere prestaties
Het is niet alleen het voordeel voor de werknemer. Het gehele bedrijfsproces profiteert van een goed ingeregeld klimaat. Er zal minder verzuim zijn, de prestaties van de werknemers in de hal zullen toenemen en ook het productieproces zal voordelen ervaren. Als er een product gemaakt wordt waar een millimeter of nanometer afwijking al teveel is, dan is één graad Celsius ook teveel. Het is dus niet alleen een investering in het welzijn van werknemers, het is een investering in het nog verder optimaliseren van bestaande processen met een prachtig eindresultaat: een hogere, constante productkwaliteit. Tevreden medewerkers én tevreden klanten.

Het frisse gevoel ervaren? Kom kijken bij Colt International in hal 4 (04.A118), op het Innovatie Plein.[/column_text][/vc_column][/vc_row]

pimj

Gerelateerde artikelen