Drone4: innovaties in dronetechnologie en waterstofaandrijving
De ontwikkelingen op het gebied van drones volgen elkaar snel op, met innovatie en technologische vooruitgang als sleutelwoorden. Drone4, onderdeel van Machinefabriek Boessenkool in Almelo, staat bekend om zijn toonaangevende innovatiekracht. Op de ESEF Maakindustrie 2024 in Utrecht zal Drone4 zijn nieuwste drone-oplossingen presenteren, die een breed scala aan toepassingen bestrijken.
Drone van formaat
Neem bijvoorbeeld de drone die ook op de ESEF-beurs wordt getoond: de FireFighting-drone. Waar brandweerauto’s tot zo’n 25 meter hoogte kunnen blussen, heeft deze drone een veel groter bereik. Denk daarbij vooral aan slecht bereikbare plekken, zoals opkomende zonnepaneelparken waar de roep om brandveiligheid groeit. Een Drone4-oplossing, mede dankzij de multi-tasking features zoals monitoren terwijl je blust, kan heel snel, precies en krachtig blussen op de juiste plek. Met de zogenaamde ‘fognail’ kan tot 15 bar waterdruk worden geleverd. Maar ook voor andere logistieke toepassingen, zoals het plaatsen van zonnepanelen of airco’s op daken waar je alleen met een mobiele kraan uit de voeten kunt, zijn deze drones geschikt. Recentelijk werd met succes een loadtest van maar liefst 150 kg uitgevoerd. Daarnaast kunnen drones worden ingezet om snel levensreddende medicijnen af te leveren op meer afgelegen gebieden.
Lichtgewicht oplossing voor hogere grenzen
Bij drones speelt het gewicht een belangrijke rol. Een slang van 30 meter met een doorsnede van 38 mm weegt al gauw 37,5 kg. Daarom wordt al geruime tijd gekeken naar One Seven Drukluchtschuim als alternatief. Het is aanzienlijk lichter dan water en geschikt voor hoogtes tot 400 meter. Kortom, het is een manier om grenzen te verleggen.
De komst van waterstofaangedreven drones
Bij Drone4 hebben de elektrisch aangedreven drones een kritiek punt bereikt. Met elke extra batterij wordt het totale gewicht groter, wat resulteert in een kortere vliegtijd. Om dit probleem aan te pakken, bereidt Drone4 zich voor op de introductie van de eerste drone aangedreven door een waterstofmotor.
Innovatie in waterstofontwikkelingen
Kennisdeling rondom waterstofontwikkelingen krijgt Drone4 onder andere van H2 Hub Twente, het waterstofplatform waar ontwikkeling, kennisdeling en toepassing centraal staan. Drone4 werkt daarnaast samen met een groot aantal partijen, zoals verschillende samenwerkende regio’s. Deze samenwerking richt zich voornamelijk op de doorontwikkeling van een optimaal brandblusinstrument, waarbij alle belangrijke aspecten zoals veiligheid, toepassingen, materialen, personeel en efficiëntie aan bod komen.
Regelgevingsuitdagingen
Een punt van aandacht is dat de ontwikkelingen op het gebied van drones veel sneller gaan dan de regelgeving met betrekking tot veiligheidsnormen en -eisen. Op Europees niveau is er weliswaar duidelijke regelgeving, maar deze geldt slechts tot 25 kg. In Nederland worden daar nog extra eisen aan toegevoegd, waardoor het onduidelijk is of bepaalde toepassingen zijn toegestaan. De beste oplossing is dat er voor elke sector met zijn eigen specifieke omstandigheden aparte regelgeving komt, om zo alles overzichtelijk te houden. Er wordt aan gewerkt, maar de voortgang verloopt helaas trager dan gewenst.
Meer informatie: drone4.eu
Registreer je gratis voor een bezoek aan ESEF Maakindustrie en bezoek de stand van Boessenkool (standnummer 03.B108) voor meer informatie over deze drone en andere mooie innovaties.[/column_text][/vc_column][/vc_row]